مرکز بیزینس کوچینگ ایران | IBC

وظایف تحلیل گر کسب و کار چیست؟ بررسی جامع!

وظایف تحلیل گر کسب و کار

5 / 5. 2

در حال حاضر یکی از مشاغل در حال رشد و تاثیر گذار در حوزه ی بیزینس، تحلیل گر کسب و کار است. با شناخت اثرات مثبت حضور تحلیل گران کسب و کار در سازمان ها، این زمینه ی شغلی هر روز، افراد بیشتری را به سوی خود جذب می کند. به طور کلی، سازمان ها به کمک تحلیل گران کسب و کار نیازمندی‌های ذی‌نفعان خود را بهتر شناخته و راه‌حل‌های مناسب برای نیازهای ایشان ارائه می نمایند.به همین دلیل است که شما باید با وظایف تحلیل گر کسب و کار آشنا شوید

افرادی که به این زمینه شغلی مشغولند، به تیم‌ها، شرکت‌ها و کارفرمایان مختلفی همکاری می‌کنند. بعضا یک یا چند بخش از امورات سازمان ها را تجزیه و تحلیل می کنند، و گاهی هم کلیت یک سازمان را مورد بررسی و تحلیل قرار می دهد. این موضوع بستگی به میزان تسلط فرد به موضوعات مختلف، رشته ی تخصصی و نیاز های سازمان دارد. تحلیل گران می‌توانند برای درک فرصت‌هایی که از دست رفته‌اند و علت از دست رفتن آنها، تحلیل دقیق‌تری انجام دهند، سپس با یافتن نقاط ضعف، به بهبود آنها بپردازند.

مرکز بیزینس کوچینگ ایران با ارائه این مقاله قصد دارد تا به افراد علاقه مند به تحلیل گری کسب و کار و به صاحبان کسب و کار ها، وظایف تحلیل گر کسب و کار را به درستی بنمایاند. به این منظور ابتدا نگاهی به چگونگی کسب مهارت در این حرفه داریم، سپس تفاوت این شغل با مشاغل دیگر سازمان بیان شده و همچنین به سراغ دانش تخصصی تحلیل گری کسب و کار خواهیم رفت.

 اپلیکیشن بیزینس کوچینگ

وظایف تحلیل گر

چگونه تحلیل گر حرفه ای کسب و کار شویم؟

 برای حرفه ای شدن در این شغل، باید با استاندارد های پذیرفته شده ی جهان درباره وظایف تحلیل گر کسب و کار همسو و همگام باشیم. موسسه بین‌المللی تحلیل کسب و کار(IIBA)، استاندارد هایی برای دانش و مهارت های لازم جهت تحلیل درست کسب و کارها، تحت عنوان (BABOK) منتشر کرده است. به علاوه به کمک این مجموعه استاندارد ها می توان، به۵۰ تکنیک کاربردی و اجرایی برای انجام وظایف یک تحلیل گر سازمان دست یافت. البته قبل از تشریح بیشتر این موضوع، می بایست به ابهام بزرگی که احتمالا دچار آن شدید پاسخ دهیم؛ تفاوت تحلیل کسب و کار با مدیریت پروژه.

تفاوت وظایف تحلیل گر کسب و کار با مدیر پروژه چیست؟

سوال رایج و مهمی که در رابطه شغل تحلیل گری کسب و کار پرسیده می شود، تفاوت این شغل با مشاغلی مانند مدیریت پروژه است. در پاسخ باید بگوییم؛

مدیر پروژه، پروژه را مدیریت می کند: با استفاده از دانش، مهارت، ابزارها و تکنیک ها،به ارائه فعالیت هایی می پردازد که نیازهای پروژه را برآورد می کنند.

تحلیل گر کسب و کار،به تجزیه و تحلیل کسب و کار میپردازد: او این کار به کمک مجموعه ای از وظایف و تکنیک ها، به عنوان واسطه بین ذینفعان برای درک ساختار، سیاست ها و عملکردهای یک سازمان انجام داده و در نهایت راه حل هایی را پیشنهاد می دهد که سازمان را قادر می سازد اهداف خود را برآورده سازد.

حال که به تفاوت اصلی این دو شغل پی بردیم، نگاهی عمیق تر به موضوع دانش تخصصی تحلیل بیزینس می پردازیم.

سیستم سازی کسب و کار

دانش تخصصی تحلیل کسب و کار

پیش تر درباره ی BABOK به عنوان مجموعه ای استاندارد های لازم برای حرفه ای شدن در شغل تحلیل گری کسب و کار نام بردیم.
BABOK شش حوزه دانشی را ارائه می دهد که یک تحلیلگر کسب و کار باید بر وظایف موجود در هرکدام از آن حوزه های دانشی مسلط بوده و توانایی انجام امور مربوط به آن را داشته باشد.

در ادامه نگاهی به این شش حوزه دانشی خواهیم داشت؛

۱. برنامه ریزی و نظارت بر تحلیل کسب و کار:

این حوزه دانش، تشریح می کند که تحلیلگر کسب و کار باید توانایی سازماندهی و هماهنگی داشته باشد

برنامه ریزی

۲. استخراج نیازمندی‌ها و همکاری:

این حوزه بر اموری که تحلیلگر کسب و کار باید برای تهیه و استخراج نیازمندی ها و تأیید نتایج بدست آمده انجام دهد، میپردازد. به علاوه در این بخش توضیحاتی درباره ی ارتباط با سهامداران بعد از جمع آوری اطلاعات تحلیل کسب و کار، و همکاری با آنها در طول فعالیت های تحلیلی را توضیح میدهد.

۳. مدیریت چرخه حیات نیازمندی ها:

تحلیل گر کسب و کار وظایفی برای مدیریت و حفظ نیازمندی ها از ابتدا تا رفع نیازمندی‌ها ی مربوطه دارد، که در این حوزه به موارد فوق پرداخته می شود. ایجاد روابط معنی دار بین نیازمندی های سازمان،ارزیابی، تحلیل و دستیابی به تصمیمات لازم در مورد تغییرات پیشنهادی طرح ها و برنامه ها نیز از جمله وظایف تحلیل گر کسب و کار است.

۴. مدیریت استراتژیک:

تحلیل گر کسب و کار باید دانش مدیریت استراتژیک داشته تا از آن برای رفع نیاز های استراتژیک شرکت ها بهره مند شود. فرد شاغل در این حرفه، باید قادر باشد، استراتژی های نیازمند تغییردر سازمان را با استراتژی های سطوح بالاتر هم تراز کند.

۵. تحلیل نیازمندی ها و تعریف طراحی:

تشخیص و الگوسازی طرح ها و الزامات ، اعتباردهی و تایید اطلاعات ، شناسایی گزینه هایی که به عنوان راه حل، نیازهای کسب و کار را برآورده می کنند ‌و ارزشی که می توان برای هر راه حل در نظر گرفت، همگی از جمله موضوعات مطرح شده در این حوزه از موارد مطرح شده توسط BABOK هستند.

استراتژی کسب و کار

۶. ارزیابی راه کارها:

در این بخش از توضیحات مربوط به دانش تحلیل گر کسب وکار گفته می شود؛ عملکرد و ارزش بدست آمده توسط راه حل های مورد استفاده ی سازمان ها  باید توسط تحلیل گر ارزیابی شود.

کسب دانش تخصصی تحلیل کسب و کار منجر به مثال هایی از این دست میشود؛

کمپانی بلو اپرن Blue Apron در صنعت مواد غذایی آمریکا مشغول فعالیت است.برای این شرکت، درک رفتار و ترجیحات مشتری برای موفقیت، بسیار مهم است.Blue Apron، هر هفته، منوی ثابتی از وعده های غذایی موجود برای خرید را به مشترکین ارائه می دهد و از تجزیه و تحلیل سفارشات، برای پیش بینی تقاضاهای بعدی استفاده می کند. این اقدام را تیم تحلیل گری کمپانی Blue Apron، با هدف استفاده از داده ها برای جلوگیری از خراب شدن محصول (مواد غذایی) و کاهش هزینه ها انجام میدهد.

برای رسیدن به این پیش‌بینی‌ها، تحلیل گران حاضر در Blue Apron، از الگوریتم‌هایی استفاده می‌کنند که چندین متغیر را در نظر می‌گیرند.این متغیر ها معمولاً به سه دسته تقسیم می‌شوند:
ویژگی‌های مرتبط با مشتری، ویژگی‌های مربوط به دستور غذا، و ویژگی‌های فصلی.
ویژگی‌های مرتبط با مشتری، داده‌های تاریخی را توصیف می‌کنند که تعداد سفارش‌های کاربران معین را نشان می‌دهند، در حالی که ویژگی‌های مربوط به دستور غذا بر ترجیحات دستور پخت قبلی مشتریان تمرکز می‌کند و به شرکت اجازه می‌دهد استنباط کند که احتمالاً کدام وعده‌های غذایی در آینده سفارش داده خواهند شد.  ویژگی‌های فصلی، الگوهای خریدی هستند که نشان میدهند؛  چه زمانی ممکن است نرخ سفارش بسته به زمانی از سال که در آن هستیم، بیشتر یا کمتر باشد.

تیم تحلیل Blue Apron از روش های آماری  برای بررسی رابطه بین متغیرها استفاده می کند. با جهت بالا بودن مهارت تحلیل گران حاضر در کمپانی، دقت مدل‌های پیش‌بینی شده، موفقیت زیادی (خطای کمتر از 6 درصد) داشته  اند.

Blue Apron با استفاده از تجزیه و تحلیل، به درک بهتر رفتار  مشتریان پرداخت و تجربه کاربریخود را را بهبود بخشید. تحلیل کسب و کار به این شرکت کمک کرد تا نحوه تغییر سلیقه ی مشتری را در طول زمان شناسایی کرده، وچگونگی تغییر اولویت‌های مشتریان را تشخیص دهد.کسب همه ی این اطلاعات و تحلیل آنها با درصد خطای پایین بدون دارا بودن حوزه های دانش تحلیلی امکان پذیر نمیشد. حا که از شش حوزه ی دانشی مطرح شده توسط BABOK  برای تحلیل گران کسب و کار اطلاع یافتیم، به سراغ یادگیری آموزش های لازم برای تحلیل کسب و کار می رویم.

رهبری کسب و کار

آموزش وظایف تحلیل گر کسب و کار

راهکارهایی که برای یادگیری اصول تحلیل گری سازمان ها و تکنیک‌های کاربردی آن وجود دارد، علاوه بر کسب و تجربه و فعالیت در کسب و کار ها، شامل موارد زیر می شود؛

  • مطالعه ی کتاب راهنمای تحلیل کسب و کار BABOK که یکی از منابع اصلی و کلیدی یادگیری تحلیل کسب و کار است و  بالغ بر بیش از ۵۰۰ صفحه می‌باشد.
  • شرکت در دوره های آموزشی تحلیل کسب و کار که با سیلابس رسمی IIBA برگزار می‌شوند.

جمع بندی

در این مقاله از سایت مرکز بیزینس کوچینگ ایران، به این موضوع اشاره کردیم که تحلیل گر کسب و کار، کسی است که مشکلات و نیازهای یک سازمان را شناسایی کرده و سپس راه حل ها و ایده هایی برای بهبود اوضاع سازمان مربوطه ارائه می دهد.

تحلیل کسب و کار

بنابراین یک تحلیلگر کسب و کار یا Business Analyst شخصی است که نقش بسیار مهمی در پیشرفت یک سازمان، شرکت یا کسب و کار برای رسیدن به اهدافش خواهد داشت. وظایف تحلیل گران کسب و کار بسیار وسیع است و در هر سازمان یا کسب و کاری که فعالیت می کنند وظایف متفاوتی را برعهده خواهند داشت.در صورت تمایل میتوانید در دوره بیزینس کوچینگ برای بهبود وضعیت کسب و کار خود شرکت کنید

مقالات مرتبط

نظر خود را بنویسید:
ثبت نظر
ممنون از ثبت نظر شما، دیدگاه شما در انتظار بررسی می باشد.
نظرات کاربران:
تا کنون هیچ دیدگاهی ثبت نشده است.