مرکز بیزینس کوچینگ ایران | IBC

ارزش گذاری رهبری کسب و کار: شاخص سرمایه رهبری اولرایش

0 / 5. 0

ارزش بازار سازمان شما به چیزهای بسیاری بستگی دارد، از جمله عوامل قابل سنجش و جالب توجهی مثل سوددهی، سرمایه و درآمد. ولی بسیاری از سرمایه‌گذاران بیش از گذشته به چیزی جز سود خالص‌تان اهمیت می‌دهند. آنها رهبری‌تان را زیر ذره بین قرار می‌دهند، زیرا می‌دانند که رهبری تأثیرگذار دستاوردهای مالی به همراه دارد. به عبارت دیگر، آنها سعی می‌کنند که به ارزش گذاری رهبری کسب و کار بپردازند.

بنابراین، آیا می‌توان ارزش ملموسی برای عناصر ناملموسی مثل ویژگی‌های رهبری شخصی، فرهنگ سازمان و مدیریت استعداد تعیین کرد؟

شاخص سرمایه رهبری ابزار جدیدی است که به سرمایه‌گذاران و سازمانها چارچوب دقیقی برای این کار می‌دهد.

در این مطلب، این موارد را بررسی می‌کنیم: منشأ شاخص سرمایه رهبری، سرمایه‌گذاران و سازمانها چگونه از آن می‌توانند استفاده کنند، رهبران چگونه می‌توانند رتبه شاخص‌شان را بالا ببرند و چه فایده ای می‌تواند برای مدیران تیم داشته باشد.تا انتهای این مقاله همراه مرکز بیزینس کوچینگ ایران باشید

 اپلیکیشن بیزینس کوچینگ

شاخص سرمایه رهبری چیست؟

دیو الرایش، استاد مدیریت کسب و کار در دانشکده کسب و کار راس اِسکول (Ross School of Business) میشیگان به دنبال ساخت ابزاری بود که به گفته او، «رهبری را از منظر سرمایه‌گذاران ارزیابی می‌کرد تا ارزش شرکت را کامل‌تر تعیین کند». پژوهش او منتهی به کتابش در سال 2015 با عنوان شاخص سرمایه رهبری شد. در این کتاب، او نحوه حسابرسی رهبری را نشان می‌دهد، تقریباً همان طور که اعتمادبه‌نفس مالی بر حسب شاخص در سازمانهای امتیازدهنده‌ای مانند مودی و استاندارد و پور سنجیده می‌شود.

این شاخص مجموعه مهارتها، توانایی‌ها و رفتارهای رهبری را نشان می‌دهد. گروه شاخص سرمایه رهبری اولرایش (LCIG) این موارد را برای سرمایه‌گذاران ارزیابی می‌کند. این حسابرسی‌ها برای کاهش خطر سرمایه‌گذاری در شرکت‌ها و ارائه شیوه مطمئن‌تری برای سنجش کیفیت یا ارزش مالی رهبری سازمان ارائه می‌کنند.

سرمایه‌گذاران واقعاً به نحوه اداره سازمان توجه می‌کنند. پژوهش اولرایش دریافت که 25 تا 30 درصد تصمیم سرمایه‌گذاری بر اساس کیفیت رهبری شرکت است.

این شاخص به دو حوزه تقسیم شده است: رهبری فردی و رهبری سازمانی. هر حوزه نیز به پنج زمینه برای ارزیابی تقسیم شده است. هر حوزه را به تفصیل در زیر بررسی خواهیم کرد.

سیستم سازی کسب و کار

رهبری فردی

این حوزه به افراد مسئول سازمان می‌پردازد و توانایی‌ها و ویژگی‌های فردی‌شان را بررسی می‌کند. LCIG رهبران را در حین بازدید از محل و مصاحبه و با تحلیل گزارشهای سازمانی ارزیابی می‌کند. همچنین ارزیابی عملکرد، شاخصهای کلیدی عملکرد و نتایج بازخورد 360 درجه را بررسی می‌کند. این گروه وبلاگها و شبکه‌های اجتماعی سازمان را تحت نظر دارد تا ببیند که اعتبار رهبر با وعده‌هایش برای مشتریان و کارکنانش مطابقت دارد. حتی رژیم غذایی، رژیم ورزشی و عادتهای خوابش را نیز در نظر می‌گیرد.

تمام این تحقیقات تحلیل می‌شوند تا نقش یافته‌ها را در پنج زمینه ارزیابی مشخص کنیم. این زمینه‌ها و نحوه امتیازبندی آنها را در جدول زیر نشان می‌دهیم.

حوزه رهبری فردی در ارزش گذاری رهبری کسب و کار
جدول 1: زمینه‌های ارزیابی رهبری فردی شاخص سرمایه رهبری

استراتژی کسب و کار

رهبری سازمان

رهبران کلیدی سازمان شما نقاط قوت، ضعف و استعدادهای خاص خودشان را دارند. ولی شاخص سرمایه رهبری تأثیرگذاری گروهی آنها را نیز می‌سنجد. سیستمهایی را تحلیل می‌کند که رهبران از آنها برای مدیریت و توسعه رهبری در سازمان استفاده می‌کنند. این نکته را نیز تحلیل می‌کنند که آیا فرهنگ مشترک و مجموعه ارزشهایی را برای سازمان ساخته یا در حد آن هستند یا خیر. این شاخص رهبری سازمان را در پنج زمینه مشخص می‌کند که می‌توانید آن را در جدول زیر ببینید.

حوزه رهبری سازمانی در ارزش گذاری رهبری کسب و کار

جدول 2: زمینه‌های ارزیابی رهبری سازمانی شاخص سرمایه رهبری

رهبری کسب و کار

شیوه استفاده از شاخص سرمایه رهبری

چارچوب اولرایش به سرمایه‌گذاران بالقوه ابزار مفیدی برای تصمیم‌گیری  می‌دهد، ولی چه ارزشی برای سازمان، رهبران، مدیران و اعضایش دارد؟ پاسخ این است که به آنها این قدرت را می‌دهد که بر اعتماد سهامدارانشان و ارزش بازار سازمانشان تأثیر بگذارند و آنها را بالا ببرند.

اگر بدانید که سرمایه‌گذاران به چه اهمیت می‌دهند و به دنبال چه ویژگی‌های رهبری هستند، می‌توانید به دنبال تامین آنها باشید. حسابرسی جامع شاخص سرمایه رهبری نقاط قوت و ناکامی‌های رهبری فردی و سازمانی را مشخص خواهد کرد، ولی الان می‌توانید مراحلی را طی کنید تا با بهبود کیفیت رهبری سازمان تان، آن را برای سرمایه‌گذاران جذابتر کنید. در زیر، شش مورد را بررسی می‌کنیم.

مدیران تیم می‌توانند شش مرحله را استفاده یا اعمال کنند. راهکارها و روشهای زیر می‌توانند به مدیران کمک کنند تا تاثیرگذارتر باشند و مهارت‌های رهبری خودشان را پرورش دهند.

  1. تربیت رهبران آینده

این شاخص به نفع رهبران و سازمانهایی است که رهبران خوب دیگری را تربیت می‌کنند. رهبران بالقوه‌تان را شناسایی کنید و پرورش دهید، سپس آنها را در سمتهایی بکار‌گیری د که بهترین استفاده را از استعدادشان کنند. شاخص رهبرانی را نشان می‌دهد که افراد با استعدادی را جذب می‌کنند، ولی آنها را به‌عنوان «آهنربا» در یک نقش نگه می‌دارند. آهنربا نباشید!

      2. به مشتریان گوش دهید

دیدگاه مشتریان را نسبت به خود بدانید. آنها چه تجربه ای از معامله با سازمان‌تان داشته اند؟ می‌توانید در مطلب ما با عنوان ترسیم تجربه مشتری یاد بگیرید که خودتان را جای مشتری بگذارید. همچنین باید ببینید که آیا برند شما بازتاب دهنده عقاید و ارزشهای مشتریانتان هست؟ اولرایش معتقد است که فرهنگ سازمان به معنی هویت آن «در ذهن بهترین مشتریانش است که برای اعضای شما به واقعیت پیوسته است».

همچنین باید راهکار تأثیرگذاری را در شبکه‌های اجتماعی طراحی کنید تا با مشتریانتان ارتباط برقرار کنید و به آن ارزشها و رفتارهایی عمل کنید که در اینترنت ترویج می‌دهید. این شاخص شبکه‌های اجتماعی را تحلیل می‌کند تا ببیند که آیا پیامها و پست هایتان مطابقت اعتباری است که می‌خواهید داشته باشید.

      3. سرمایه‌گذاری در آموزش

به اعضای‌تان ابزارها و منابع لازم را برای تحقق خواسته‌ها و نیازهای مشتریان بدهید. این شامل بررسی برنامه‌های تربیت رهبری می‌شود تا آنها نیز بدانند که چطور به وعده هایتان به مشتری عمل کنند. مطلب ما با عنوان ارزیابی نیازهای آموزشی راهکارهای تعیین افراد، شیوه و محتوای رفع نیازهای آموزشی افراد را مشخص می‌کند.

      4. مدیر یا رهبر فداکاری باشید

گروه اولرایش به این توجه می‌کند که رهبر چند بار به جای «من» از «ما» استفاده می‌کند. با کسب و جشن گرفتن پیروزی‌ها برای خودتان ممکن است خودخواه به نظر برسید، نه یک رهبر یا مدیر پذیرشگر. برای رهبری و مدیریت خوب افراد، باید به دیگران احساس موفقیت بدهید. موفقیت‌تان را با همه اعضای دخیل سهیم شوید.

      5. از سرمایه‌گذار نظر بخواهید

همان‌طور که قبلاً گفتیم، بخش زیادی از ارزش بازار شرکت به عناصر «ناملموسی» مانند کیفیت رهبری بستگی دارد. در سطح ارشد، رهبران باید به عوامل ناملموس اهمیت بیشتری بدهند. به طور مثال، این شاخص عامل ناملموسی (ارزش رهبری) را به عناصر قابل سنجشی در دو حوزه بالا تقسیم می‌کند.

سازمان می‌تواند از سرمایه‌گذاران و سایر ذینفعان کلیدی بخواهد که در فرایند تربیت رهبری مشارکت، کمک و دخالت کنند تا رهبری دلخواهشان را بدست آورند.

      6. جلسات مثبتی برگزار کنید

روشهای حساب شده‌ای برای برگزاری جلسات تأثیرگذار وجود دارند. البته، گروه شاخص سرمایه رهبری فقط تأثیرگذاری آنها را در نظر نمی‌گیرد؛ بلکه میزان مشارکت اعضا در جلسه و احساسشان را پس از جلسه بررسی می‌کند. فقط به هدایت تیم‌تان در جهت اهداف جلسه فکر نکنید، بلکه به این فکر کنید که چطور جو مثبت و فراگیری را در آن جلسات ایجاد کنید.

شاخص سرمایه رهبری و رویکردهای استفاده از آن با اجازه پروفسور دیو اولرایش بازتولید شده اند.

تحلیل کسب و کار

نکات کلیدی ارزش گذاری رهبری کسب و کار

شاخص سرمایه رهبری چارچوبی است تا ارزش قابل سنجش رهبری را به سرمایه‌گذاران نشان دهد. پروفسور دیو اولرایش وقتی این چارچوب را طراحی کرد که پژوهش او نشان داد کیفیت رهبری سازمان تا 30 درصد از تصمیم سرمایه‌گذار را درباره سرمایه‌گذاری مشخص می‌کند.

این شاخص رهبری را به دو حوزه تقسیم می‌کند: فردی و سازمانی. هر حوزه بر اساس پنج زمینه ارزیابی امتیازبندی می‌شود.

نه تنها این شاخص به سرمایه‌گذاران کمک می‌کند که ارزش بازار سازمان را دقیقتر تعیین کنند، بلکه خود سازمان نیز می‌تواند از آن برای بهبود فرایندها و سیستمهای رهبری اش استفاده کند تا سرمایه‌گذاران اعتماد بیشتری به آن داشته باشند و ارزش بازارش افزایش یابد.در صورت تمایل میتوانید در دوره بیزینس کوچینگ برای بهبود وضعیت کسب و کار خود شرکت کنید

مقالات مرتبط

نظر خود را بنویسید:
ثبت نظر
ممنون از ثبت نظر شما، دیدگاه شما در انتظار بررسی می باشد.
نظرات کاربران:
شادی خلجی
1400/01/08
بررسي خصوصيات فردي رهبر به عنوان شاخص سرمايه رهبري خيلي جالب بود. سپاس به خاطر درج مقاله
جواد علیپور
1400/01/08
من خودم چون کارم در حوزه مدیریت مالیه خیلی وقتا دیدم گزارشات و صورتهای مالی نتیجه برعکس داده فقط و فقط هم به خاطر مدیر یا رهبر اون کسب وکار و باخودم فکر میکردم شاید این صورتهای مالی یه چیزیش کم باشه دقیقا این ارزش رهبری سازمانه
محمود بابایی
1400/01/08
سلام عرض ادب خدمت مجموعه بیزینس کوچیک ایران من مدیر و رهبر یک سازمان هستم که نو پا هست در ارتباط با مطلب باید بگم اصلا متوجه مطلب نشدم
مسعود دهقانی چم پیری
1400/01/09
سلام زیاد متوجه نشدم ولی اینکه رهبری یک سازمان چه فردی و چه سازمانی قابل بررسی هست وقابل ارتقا خوبه
محمدرضا سهامي
1400/01/09
سلام و سپاس چه در حوزه مديريت و سرمايه گذاري و يا همكاري يكي از شاخصها،بايد بررسي هيت مديره و ارزيابي نگرش و ديدشون نسبت به سازمان و بازار است