مرکز بیزینس کوچینگ ایران | IBC

چرخه دمینگ PDCA و بهبود کسب و کارها! (بررسی جامع)

0 / 5. 0

تا به حال اسم چرخه دمینگ به گوشتان خورده است؟ برای بار اول توسط فردی به نام ویلیام دمینگ این چرخه بین مردم شکل گرفت. در واقع چرخه دمینگ به کیفیت محصولات و خدماتی که ارائه می دهید، کمک بسیاری می کند. اگر با چرخه دمینگ آشنایت ندارید، ما در این مقاله به معرفی این موضوع خواهیم پرداخت تا بتوانید تشخیص دهید، چه زمانی از این چرخه در برنامه مستمری خود استفاده نمایید.تا انتهای این مقاله همراه مرکز بیزینس کوچینگ ایران باشید

 اپلیکیشن بیزینس کوچینگ

چرخه دمینگ

چرخه دمینگ یا PDCA چیست؟

در واقع کلمه چرخه دمینگ یا همان PDCA از کلمات plan، DO، Check و Act گرفته شده است. در واقع چرخه دمینگ به شما کمک می کند تا بتوانید بخش هایی که نیاز به تغیر دارند، با نظر و استراتژی های خود عوض نمایید و سپس در چرخه دمینگ آنها را مورد برسی و ارزیابی قرار دهید.

همان طور که گفته شد، چرخه دمینگ از 4 کلمه تشکیل شده است. کلمه plan به معنای طرح و برنامه، کلمه DO به معنای انجام دادن، کلمه Check به معنای برسی و تحقیق، کلمه Act به معنای عمل کردن می باشد. در واقع این کلمات 4 مرحله پویا را تشکیل می دهند که می تواند به بهبود فرایند ها و نظارت سیستم کمک بسیاری کند.

تحلیل کسب و کار

چرخه دمینگ از چه مراحلی تشکیل شده است؟

حالا که متوجه شده اید که منظور از چرخه دمینگ یعنی چه، باید با مراحل اصلی این فرایند آشنا شوید. شما با آشنا شدن مراحل چرخه دمینگ می توانید مشکلات را به صورت دقیق و اصولی حل کنید و راه های روشمند تری را پیاده نمایید. بیایید به این مراحل نگاهی بیندازیم.

1. برنامه یا plan: قبل از هرچیزی باید در این چرخه مشکل خود را کاملاً درک کنید. فرض کنید در محلی مشغول به کار هستید، اما متوجه می شوید که استاندارد یا کیفیت محصول آنقدرا هم خوب نیست و با توجه به آن چه که انتظار دارید، این محصولات تولید نمی شود. به همین خاطر نیاز است، ابتدای کار این مشکلات را مورد برسی قرار دهید. پس از این که آنها را شناسایی کردید به سراغ راه حل و پیاده سازی می گردید.

برنامه یا plan

2. عمل یا DO: پس از این که راه حلی را پیدا کردید باید آن را مورد ارزیابی قرار دهید. با این که متوجه خواهید شد، این راه می تواند به شما در دادن نتیجه مطلوب کمک کند یا خیر. پس از این که این راه حل را مورد برسی و آزمایش قرار دادید. داده های به دست آمده را جمع آوری کنید. اگر راه حل کارآمد نبود، بهتر است راه های دیگری را امتحان کنید. عمل یا DO

3. برسی و تحقیق یا Check: در این مرحله باید نتایجی که از آزمایش ها به دست آوردید با انتظارات و مشکلاتی که در مرحله یک داشتید، مقایسه کنید. اگر این ایده موفقیت آمیز و نتیجه مطلوبی داشت. باید به مرحله بعد یعنی اجرا و پیاده سازی بروید. اما اگر ایده موفقیت آمیز نبود، باید دوباره مرحله اول، یعنی برنامه را مورد برسی قرار دهید.

رهبری کسب و کار

بررسی و تحقیق یا Check

4. اجرا یا َAct: در این مرحله باید ایده که از موفقیت آن در مراحل قبل مطمئن شدید را اجرا و پیاده سازی کنید. البته این را باید ذکر کنیم که شما برای رسیدن به نتیجه مطلوب باید بارها مراحل را تکرار نمایید. محصولی که شما تولید می کنید بارها مورد برسی و آزمایش قرار دهید. حتی شما می توانید پس از تولید محصول جدید، مجدداً چرخه را تکرار کنید تا راه حل های جدید برای بهبود بیشتر مشکلات به دست آورید.

اجرا یا َAct

چرخه دمینگ چه کاربردی دارد؟

چرخه PDCA برای هر نوع کسب و کاری به خوبی کار می کند. این چرخه برای بهبود کیفیت هر محصول و رفع مشکلات بسیار مؤثر می باشد. شما با استفاده از چرخه دمینگ می توانید راحت تر مشکلات هر محصولی را رفع کنید و محصول با کیفیت تر و جدیدی را به بازار عرضه نمایید. طبق تحقیقات انجام شده و گفته برخی متخصصان از این چرخه می توان در مدیریت کیفیت جامع استفاده کرد که بسیار روش مؤثری خواهد بود.

البته این را هم باید ذکر کرد که چرخه دمینگ نسبت به روش گانگ هو اندکی آهسته تر عمل می کند. اما کارآمد است. با این جال افرادی هستند که تأکید دارند این روش همیشه کارآمد نمی باشد. اگر قصد دارید از این چرخه برای بهبود محصولات خود استفاده نمایید، باید تمام گروه را دعوت به همکاری کنید. زیرا این چرخه نیاز به کمک افراد زیادی دارد.

بیایید برای فهم بیشتر کاربرد چرخه دمینگ با یک مثال ساده تر شروع کنیم، یک کارخانه مبلمان سازی را در نظر بگیرید. مدیریت این کارخانه می خواهد سرعت فرایند تولید مبلمان را افزایش دهد. به همین خاطر می تواند از چرخه دمینگ کمک بگیرد. در مرحله برنامه ریزی متوجه می شوید که موادی که استفاده می شود، با کیفیت نمی باشد. در واقع مازاد اضافه تری درون آن مواد دیده می شود. این مواد نه تنها زنجیره تولید را کند می کند، بلکه منجر به ایجاد هزینه های اضافی برای کارخانه در بر دارد.

به همین خاطر باید در این مرحله اقدام به خرید مواد اولیه بهتر و دستگاه های مدرن تری باشند. سپس در مرحله دوم، ماشین و مواد جدید مورد آزمایش یک ماهه قرار می گیرد. با این حال، در همان زمان ماشین های قدیمی تر به کار خود ادامه می دهند. این مرحله به مدیران این مکان را می دهد تا متوجه شوند که سرمایه گذاری برای دستگاه و مواد جدید ارزش دارد یا خیر.

سیستم سازی کسب و کار

چرخه دمینگ چه کاربردی دارد؟

در مرحله سوم  بعد از ارائه نتایج و آزمایش ها، متوجه خواهند شد که سرعت تولید، افزایش پیدا کرده است. اما بعد از رفع آن مشکل به مشکل جدیدتری برخورد می کنند. مشخص می شود که کارمندان آنقدر به ماشین قدیمی عادت کرده اند که استفاده از ماشین جدید برای آنها دشوار است. بعد از این که مشکلات کاملاً رفع شد، راه حل نهایی را اجرا و بعد پیاده سازی می کنند. ماشین آلات و مواد جدید تر و با کیفیت تری جایگزین می کنند. در نتیجه مشاهده خواهند کرد که مبلمان زیادی تولید و به مشتری های زیادی عرضه می گردد.

استراتژی کسب و کار

جمع بندی

پس دیدم که چرخه دمینگ یک نوع چرخه پیوسته ای است که به حل مسائل و بهبود محصولات و رفع مشکلات کمک زیادی می کند. این چرخه با مرحله برنامه ریزی شروع می شود که در ان مسائل و مشکلات شناسایی و بعد به مرحله عمل و برسی می رسد. بعد از رفع مشکلات و نتایج جدید تر آنها را پیاده سازی و اجرا می کنند. جهت هر گونه مشکل یا سؤالی با مرکز بیزینس کوچینگ ایران در ارتباط باشید.در صورت تمایل میتوانید در دوره بیزینس کوچینگ برای بهبود وضعیت کسب و کار خود شرکت کنید

منبع 1      منبع 2

مقالات مرتبط

نظر خود را بنویسید:
ثبت نظر
ممنون از ثبت نظر شما، دیدگاه شما در انتظار بررسی می باشد.
نظرات کاربران:
تا کنون هیچ دیدگاهی ثبت نشده است.