مرکز بیزینس کوچینگ ایران | IBC

8 مورد از مهارت های کوچینگ که شما را به یک کوچ عالی تبدیل می کند

مهارت هایی که شما را تبدیل به یک کوچ عالی می کند

4.4 / 5. 8

تقریبا هر روز کلمات و اصطلاحات جدیدی می­شنویم که به یک­باره ترند می­شوند، چالش­ هایی که تبدیل به عادت می­شوند و حتی عناوین شغلی جدیدی که با خودمان فکر می­کنیم: چطور تا به حالا بدون این خدمت زندگی کرده ­ایم؟ کوچ (Coach) و کوچینگ (Coaching) دو واژه نسبتا جدید برای ما هستند که به سرعت جای خود را میان نیازهای اساسی اکثر آدم ­ها و بیزنس ­ها باز کرده ­اند.اما واقعا مربیگیری چیست و  کدام مهارت های کوچینگ افراد را به یک کوچ عالی تبدیل می کنند؟

کوچینگ به زبان ساده

کوچینگ یکی از تأثیرگذارترین روش­ها برای پرورش نقاط قوت و شایستگی­ های هر فرد است. افراد در هر سطحی که هستند، با هر نوع جایگاه، شخصیت و سبک زندگی، می­توانند از آن بهره­مند شوند و الگوهایی را در رفتار خود تشخیص دهند که از آن بی­ اطلاع بوده ­اند. کوچینگ در زمینه ­های زیر به ما کمک می­کند:

  • ایجاد روش های جدید مدیریت احساسات و روابط
  • افزایش خودآگاهی و حس پذیرش مسئولیت
  • کمک به از بین بردن عادت های نادرست
  • شناسایی و بهبود رفتارهای شایسته
  • تاثیر مداوم و مثبت در سبک زندگی
  • کمک به ایجاد انگیزه و بهبود اعتماد به نفس
  • کمک به مدیریت کسب و کارها و …

کوچ را بهتر بشناسیم

چگونه بیزینس کوچ به کوچی کمک می کند؟

تصور کنید دستی از آسمان به زمین بیاید. انگشت هایش را در وجود شما ببرد، گنج پنهان درونی ­تان را بیرون بکشد و در کف دستانتان بگذارد. کوچ ­ها همین کار را با توانایی­ های گم کرده شما می­کنند و استعدادهای درونی ­تان را ملموس جلوه می­دهند.

کوچ، دغدغه­ ها و اهداف افراد را می­شنود و در ضمن پرسیدن سوالات هوشمندانه، شرایط را به نحوی پیش می­برد تا با همکاری خود فرد، رشد شخصی و موفقیت او را سریع­تر رقم بزند.

درست متوجه شدید؟ “همکاری خودِ فرد”! این بدین معناست که کوچ قرار نیست تا همیشه به ما کمک کند! بلکه از طریق ایجاد عادت­ های مثبت، ما را در مسیری قرار می­دهد که قادر باشیم مسئولیت رشد و پیشرفتمان را به عهده بگیریم و مربی شخصی خود شویم.

چگونه مهارت­ های کوچینگ را ارتقا دهیم؟

همیشه مهارت های کوچینگ را این­گونه تعریف می­کنند: “ویژگی­ها و اقداماتی برای کمک به بهبود عملکرد افراد”. اما سوال اینجاست که چگونه می­شود این بهبود را حاصل کرد؟ از کدام راه و با چه روشی؟

در اینجا 8 مهارت اساسی کوچینگ را بیان می­کنیم:

  • همدلی
  • کنجکاوی
  • مثبت بودن
  • پایداری
  • خلاقیت
  • ارتباط فعال
  • صداقت
  • حمایت

1. همدلی کنید

بسیار مهم است که  به مشتری خود نشان دهید که واقعاً او را درک می­کنید. همدلی، علاوه بر ایجاد حس اعتماد، عنصر مهم یک رابطه عالی در کوچینگ است. سعی کنید بفهمید چه چیزی می­تواند به مشتری شما کمک کند تا سریعتر به هدف خود برسد و راه حلی مطمئن، برای مشکل خود پیدا کند. توانایی همدلی با دیگران به سرعت، شما را به فردی قابل اعتماد تبدیل می­کند و این دقیقا همان چیزی است که در ابتدای کار به آن نیاز دارید.

2. کنجکاوی را جدی بگیرید

مگر می­شود کنجکاو نبود و در سفرهای مختلف، مسیرهای جدید را کشف کرد؟ مگر می­شود بدون کنجکاوی و کندوکاو، به گنج­ های پنهان در دل کوه­ های دورافتاده دست یافت؟ کنجکاوی تفاوت دانستن و کشف کردن است!

کنجکاوی به شما می­آموزد که یادگیری و پیشرفت بیشتر شبیه یک سفر پرماجراست تا یک هدف نهایی!

حس کنجکاوی اصولا با سوال پرسیدن همراه است اما باید در لحن سوال­ هایتان بسیار توجه کنید، قضاوت نکنید و تا جایی که ممکن است پرسش و پاسخ را به سمتی ببرید که به نتایج مهم دست یابید. این کار به درک بهتر شما از ناشناخته­ های درونی هر انسان کمک می­کند و در عین حال به افراد هم این فرصت را می­دهد که به تحلیل درست­ تری از خود و توانایی­ هایشان برسند.

3. همیشه مثبت باشید

تمرکز روی نقاط ضعف فقط دیگران را از خود دور می­کند، بنابراین مثبت ماندن یک مهارت کوچینگ است که برای حرکت به سمت نتایج مفید بسیار مورد نیاز است. حال برای مثبت بودن باید چگونه عمل کنید؟

به دیگران کمک کنید تصورات سرزنش­گرانه نسبت به خود را دور بریزند، نقاط قوت خود را ببینند و سخت­کوشی خود را تأیید و تحسین کنند. یک کوچ خوب به افراد کمک می­کند تا توانایی­ های منحصر به فرد خود را شناسایی کنند و از این مهارت­ ها در مسیر پیشرفت حرف ه­ایشان استفاده کنند.

4. مقاومت، رمز موفقیت!

نکته بسیار مهم در کوچینگ این است، که همیشه متمرکز بر ادامه مسیر باشید و بدون دلسرد شدن، دیگران را به سمت اهدافشان راهنمایی کنید. شما به عنوان یک کوچ می­ توانید مسائل را پیش­ بینی کنید و از موانع و چالش­ها به عنوان وسیله­ ای برای پیشرفت استفاده کنید. پایداری شما به دیگران انگیزه و اطمینان خاطر می­دهد که علی­رغم هر گونه مشکل پیش آمده، تلاششان را همچنان ادامه دهند.

5.خلاقیت را چاشنی کارتان کنید

مهارت و خلاقیت کوچ در مواجهه با مشکلات

یک مهارت اساسی در کوچینگ، هدایت افراد در مسیر تحقق ایده­ هاست. خلاقیت شما می­تواند به یادگیری سریعتر افراد کمک کند و به آن­ها مسیرهای بکری برای تحقق اهدافشان نشان دهد. زمانیکه با یک چالش جدید مواجه می­شوید کافیست از زوایای مختلف به آن مشکل نگاه کنید تا به راحتی با ایده ­های جدید روبه رو شوید، آن­ها را پرورش دهید و و بعد از تصمیم­ گیری درباره نتایج احتمالی، وارد عمل شوید. این نکته را فراموش نکنید که خلاقیت فقط معطوف به ارائه راه حل نمی­شود، بلکه شما می­توانید با طرح پرسش­ های خلاقانه، مسیر رشد افراد را هموارتر کنید.

6.فعالانه گوش دهید

گوش دادن فعال به مشتری، جمع ­آوری اطلاعات و سپس فیلتر کردن و شفاف­سازی آن­ها جزو آن دسته از مهارت های کوچینگ  است که به شدت در موفقیت جلسات کوچینگ تاثیرگذار است . یک شنونده فعال بی­طرفانه و بدون قضاوت به تمامی صحبت­ها گوش فرا می­دهد. بنابراین سعیتان بر این باشد، توجه کامل خود را به مشتری نشان دهید تا علاقه واقعی شما را نسبت به صحبت­ هایش درک کند. چند تکنیک برای گوش دادن فعال:

تکرار: با تکرار کلمات یا جملات آن­ها، به افراد نشان دهید که واقعاً می­دانید چه چیزهایی برایشان مهم است و آن­ها را به درستی درک می­کنید.

نکته برداری: در حین گفتگو، نکات مهم صحبتشان را یادداشت­ برداری کنید تابه میزان اهمیت گفته­ هایشان پی ببرند.

جمع ­بندی: پیام اصلی مشتری خود را در جمله­ های کوتاه خلاصه کنید. با این کار مطمئن می­شوید پیام او را به درستی درک کرده­ اید. همچنین این تکنیک، به شما در حفظ تمرکز روی موارد مهم کمک می­کند.

ابزار مورد نیاز کوچ: گوش شنوا

7. صداقت را فراموش نکنید

صداقت و صمیمیت دو اصل مهم برای تبدیل شدن به یک کوچ موفق است. صحبت­ های شما زمانی بیشتر درک می­شود که به­ جای تحکم و اجبار، با لحن صمیمی مطرح شود و به جای ادعاهای عجیب و غریب، تمامی شرایط صادقانه و به دور از اغراق بیان شود. برای همه انسان­ها راحت­ تر است که از افراد صادق و روراست، که انگیزه­ های باطنی بدی ندارند پیروی کنند. حسن نیت و صداقت شما می­تواند در کلامتان، اشتیاق شما به کار، فروتن بودنتان و صبوری با دیگران بروز پیدا کند.

8. پشتیبانی کنید

روش کار کوچینگ اغلب به این ترتیب است که در ابتدا جلساتی تشکیل می­شود، برای شنیدن مسائل و مشکلات، یافتن راه­ حل­ های جدید و الهام بخش و نهایتا تصمیم­ گیری در مورد اقداماتی که باید انجام شود. اما کار واقعی پس از این جلسات شروع می­شود!

جایی که افراد باید یادگیری­ های این مدت را، در زندگی روزمره خود پیاده­ سازی کنند. از نظر تئوری، این کار اغلب آسان است، اما همیشه موانع، واکنش­ ها، حواس ­پرتی­ ها یا اتفاقات غیرقابل پیش­بینی وجود دارد که پیمودن این مراحل را دشوارتر از آنچه به نظر می­رسد می­کند.

شما به عنوان یک کوچ، از این واقعیت­ ها مطلعید و افراد را برای مواجهه با آن آماده می­کنید. یادآوری می­کنیم بعد از جلسات، افراد را تنها نگذارید و در طول دوره کوچینگ همیشه این اطمینان را به آنها بدهید که برای پیمودن مسیر، حمایت شما را خواهند داشت.

آیا همین چند مهارت برای تبدیل شدن به یک کوچ حرفه ­ای کافیست؟

 قطعا خیر، مهارت­ های کوچینگی که با آن ها آشنا شدیم جزو مهمترین و پایه ­ای­ ترین مواردی هستند که در کوچینگ به آن نیاز دارید. اما دنیای کوچینگ بسیار گسترده است. بعد از یادگیری و پرورش این مهارت­ ها، لازم است نوع کوچینگ مد نظر خود را برای حرفه ­ای شدن انتخاب کنید. انواع کوچینگ (لینک به مقاله انواع کوچینگ) مانند:

  • کوچینگ توسعه فردی (Self-Development Coaching)
  • کوچینگ عملکرد (Performance Coaching)
  • کوچینگ کسب‌و کار (Business Coaching)
  • کوچینگ رابطه (Relationship Coaching)
  • کوچینگ اجرایی (Executive Coaching)
  • کوچینگ موفقیت (Success Coaching)
  • کوچ رهبری (Leadership Coaching)
  • کوچینگ شغلی (Career Coaching)
  • کوچینگ مهارتی (Skill Coaching)
  • کوچینگ زندگی (Life Coaching)

 چه کسانی به کوچ نیاز دارند؟

بزنگاه­ هایی در زندگی همه انسان ­ها وجود دارد که برای انتخاب درست دچار تردید می­شوند.مثلا برای تغییر شغل، خارج شدن از یک رابطه یا بهبود آن، مهاجرت به شهر یا کشور جدید، شروع یک حرفه تازه و کسب درآمد از آن و… .

اکثر افراد، راهی جز مشورت با خانواده و دوستان برای خود نمی ­بینند. البته که در خیرخواهی آنها شکی نیست اما در کاربلدیشان چطور؟ آیا همه این افراد قدرت ریسک­ پذیری را دارند؟ از توانایی­ های شما به درستی آگاهی دارند؟ می­توانند بدون عیب ­جویی، شماتت و نصیحت، شما را برای رد شدن از موانع یاری کنند.

کوچینگ چگونه زندگی ما را تغییر می­دهد

با اطمینان می­گویم اگر یک نظرسنجی جهانی برگزار شود که درباره علاقه  افراد به “مورد نصیحت قرار گرفتن” سوال پرسیده شود، 99/9% افراد با هر سن و جنسیت و شغلی، گزینه “عدم علاقه” را خواهند زد!

علت جذابیت کوچ ­ها و اثرگذاری صحبت­ هایشان هم همین عامل است. حرف­ های یک کوچ همیشه به دور از نصیحت و توصیه است. کوچ به جای تمرکز روی کمبودها، هم­دلانه و هم­ پای شما به دنبال راه حل درست می­گردد.

در واقع کوچ قرار است بیاید تا ما بعد از مدتی، کنترل امور و چالش­ های مختلف را خود به دست بگیریم و برای ادامه راه بی نیاز از چراغ دیگران، فانوس به دست روشنایی بخش مسیر باشیم.

کوچینگ : معجزه یا شعار؟

مهمترین سوالی که در ذهن افراد شکل میگیرد این است که “آیا کوچینگ همیشه جواب می­دهد؟”

جواب این سوال به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. همانطور که قرمه ­سبزی تمام آشپزها جا افتاده و خوشمزه نمی­شود، همه کوچینگ­ ها هم به ­طور مطلق به موفقیت ختم نمی­شوند!

با گسترش فضای مجازی، ادعاهای دروغین افراد فاقد تخصص در این زمینه هم، بیشتر دیده می­شود که بدون گذراندن پیش زمینه ­های لازم و کسب تجربه در این راه، وارد حوزه کوچینگ شده­ اند.

چه کسی کوچ نیست!

اگر درمانگر هستید، اگر منتور هستید یا حتی مدرس، شما کوچ نیستید. تفاوت مربی و کوچ، همینطور تفاوت منتور و کوچ در مقالات قبلی به طور مفصل توضیح داده شده است. درک درست در مورد وظایف و جایگاه کوچ، کمک بسیار زیادی برای تبدیل شما به یک کوچ موفق میکند.

 شناسایی کوچ تقلبی

با در نظر گرفتن چند نکته کوچک، دیگر شناسایی کوچ ­های مدعی برای شما کار دشواری نیست.

  • آنها فقط به “گفتن” اکتفا می­کنند.
  • تضمین موفقیت 100درصدی می­دهند!
  • مهلت کافی برای فکر و تصمیم­ گیری به شما نمی­دهند
  • راه­ حل­ های غیرمعقول و ناکارآمد پیشنهاد می­کنند
  • بیش از حد در برابر اشتباهات واکنش نشان می­دهند
  • اطلاعات پراکنده و غیر منسجم ارائه می­د­­هند
  • در صورت عدم موفقت، شما را متهم به کم کاری می­کنند

  مسیر رشد تا ابد ادامه دارد..

کوچ ­های بزرگ در راهنمایی مشتریان خود، همیشه تلاش می­کنند به درک متقابلی از شرایط موجود و وضعیت ایده ­آل برسند. آنها مشتریان را برای شناخت پتانسیل درونی خود، غلبه بر موانع موجود و کمک به دستیابی موفقیتی پایدار، حمایت و راهنمایی می­کنند. یک کوچ حرفه ای، قادر است جهت زندگی مشتری را به گونه ای تغییر دهد تا برای رشد مداوم و شکوفایی خود همواره انگیزه داشته باشد.

در این مقاله به شما کمک شد تا با شناخت و به­ کار­گیری مهارت­ های کوچینگ، به سطح قابل قبولی در این حوزه دست یابید. اما مسیر رشد شما همیشه ادامه دارد. برای این منظور پیشنهاد می­دهیم به روزترین مطالب را درسایت ما دنبال کنید.

منابع و مراجع:

https://www.indeed.com/career-advice/career-development/coaching-skills
https://clevermemo.com/blog/en/coaching-skills/

مقالات مرتبط

نظر خود را بنویسید:
ثبت نظر
ممنون از ثبت نظر شما، دیدگاه شما در انتظار بررسی می باشد.
نظرات کاربران:
نادیا محمدی نژاد
1400/05/17
باسلام پایداری و همراهی کردن افراد و شناساندن خود واقعی افراد به خودشون کار بینظیریه 🙏🙏💙
محسن رجب
1400/05/26
درسته که هنوز کامل وارد کاسبیه خودم نشدم ولی به این ۸مورد تا حدودی عمل میکردم ولی ضعیفتر و بدون پیگیری و پشتیبانی ممنونم از راهنماییتون